Контакти

Ваши сигнали и разкази изпращайте на trucks@abv.bg.

На сайт http://eyesofbulgaria.blogspot.com можете да разкажете за всяка несправедливост в България, която сте преживели или на която сте били свидетели. Това е форумът на правдата и истината!

Search This Blog

Friday, January 01, 2010

Tелефонни измамници



Телефонните измамници вече взимат човешки жертви - например 76-годишната баба Иванка от село Мартен, Русенско, която се обеси, след като дала на мошениците събраните с труд и пот 10000 паунда и 1000 евро от сина й в Англия (в-к "24 часа", бр.262 от петък, 25.09.2009).

И тук се питам - какво се предприема срещу тези престъпници? Освен информационна кампания. Има ли досега не просто повдигнато обвинение, а осъден за такова деяние? Какви мерки предприема полицията. Доколко строги са законите. Как приключват такива дела в съдилищата.

Много често възрастни хора получават такива обаждания, шокират ги с лъжи, че техни близки са в голяма опасност, убили са хора и т.н. Само стресът от тези случки може да убива - вероятно има не един случай на самоубийство или получен инфаркт след подобни игрички - от шокиращата лъжа на измамниците или след осъзнаването на наивната загуба на хиляди левове, изработени с труд и кътани с години. Обикновено жертви стават обикновени хора, които дават последните си спестявания. Сценарият е доста сходен всеки път. Цели села, в които живеят предимно само стари хора, стават жертви на телефонен тероризъм. Престъпниците - както точно могат да бъдат назовани - са изключително обиграни, опитни, съобразителни. Групите са организирани, схемите са добре обмислени.



При подаване на сигнал до полицията за моя близка - която получи такова обаждане, но остана само с шока, за щастие не изгоря с пари - съм свидетел на отговора от 166: знаем за тези случаи, предупредете хората, че това са измамници, да не им вярват. И какво като знаят? Какво предприемат? Как са защитени хората - особено възрастните, които са по-доверчиви. Измамниците знаят това добре.

Предлагам да бъде организирана специална кампания от медии, от институците. Да се прегледат законите, да се въведат драконовски закони срещу този вид престъпления. Чиито извършители се чувстват безнаказани. Въпреки, че обират невинни хора. Въпреки, че са и убийци.

Надявам се, че с прекратяването на свободната продажба на предплатени GSM-карти ще се нанесе удар върху тези измами. При подаден сигнал - проследяване, подслушване, локализиране, ползване на специални средства за разузнаване и т.н. Смятам, че тази масова вълна може да се овладее, да се пресече. Но е нужна политическа воля, желание за справяне с проблема и защита на гражданите, които очакват това от управляващите и институциите, чиито бюджет идва от нас - данъкоплатците!

Стига само статистика - във вестниците, по радио и телевизия! И безхаберие от институциите и полицията!

No comments: